Ramazan – Najvrijedniji Mjesec za Muslimane
Ramazan je najodabraniji i najvrijedniji mjesec kod muslimana, koji oni provode u postu i u toku kojeg su povećani i ostali ibadeti. Vrijednosti koje post ima su mnogobrojne, a jako se ističe uticaj posta na fizičko i mentalno zdravlje postača. Post podrazumijeva potpuno sustezanje od jela i pića od zore do zalaska sunca, a kako bi organizam bio u mogućnosti da obavlja sve fizičke aktivnosti tokom dana jako je važno na koji način se bira hrana koju će unijeti u organizam, a uzimajući u obzir današnji ubrzan i moderan način života.
Pravilna Ishrana Tokom Sehura
Post je zdrav i koristan za organizam, a s obzirom da u toku cijelog dana postač ostavlja jelo i piće, jako je važno da se pravilno razlikuju namirnice koje su preporučene za konzumiraju u toku sehura, a isto tako da se pravilno odaberu namirnice koje će biti servirane za iftar.
Namirnice za Sehur
Za vrijeme sehura treba unijeti namirnice koje će tijelu biti izvor energije za dan posta koji slijedi, to trebaju biti one namirnice koje se duže probavljaju i time postača duže drže sitim. Takve namirnice sadrže proteine i masti, a tu spadaju: mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, meso, orašasti proizvodi. Preporučljivo je smanjiti unos slane hrane za vrijeme sehura, koja će dodatno povećati potrebu tijela za vodom.
Saznajte VIŠE O MENI, o mom profesionalnom putu, filozofiji ishrane i kako vam mogu pomoći da ostvarite zdraviji način života.
Hidratacija Tokom Sehura
Jako je važno sehur započeti pijenjem vode kako bi se tijelo hidriralo, a u tu svrhu mogu se koristiti i nezaslađeni čajevi ili neki sokovi bez dodatog šećera. I u toku sehura potrebno je piti vodu, a kako bi se zadovoljile potrebe za taj dan posta. Najbolji način pripreme jela jeste pečenje ili kuhanje hrane, a izbjegavanje prženja u dubokom ulju.
Prijedlozi Jela za Sehur
Prijedlozi jela za sehur: razne supe i čorbe, piletina sa rižom, piletina u kajmaku, pileće šnicle, kuhano juneće meso, omlet sa sirom, jaja u različitim varijantama, mladi sir sa kajmakom uz dodatak svježe salate, te namazi poput: kikiriki i bademovog putera i humusa koji su ujedno i kalorični i doprinjet će sitosti tokom dana. Sehur je poželjno završiti bananom i sa par hurmi kako bi se osigurao unos svih potrebnih elektrolita i minerala, a to će doprinijeti i smanjenju potrebe za vodom u toku dana.
Pravilna Ishrana Tokom Iftara
Kako bi izbjegli prejedanje, a ujedno obezbijedili organizmu sve potrebno, iftar je preporučljivo započeti hurmom, do tri komada, te malom količinom vode. Vodu treba piti sporo u malim gutljajima, bez pretjerivanja, a kako ne bi došlo do kasnijih problema sa probavom. Nakon toga najbolje je konzumirati neko svježe sezonsko voće, a kako bi se organizmu obezbijedili potrebni šećeri, prijeko potrebna sirova vlakna, ali i enzimi koji potpomažu dalje varanje hrane. To mogu biti šljive, jabuke, limun, kivi, ananas, jagode. Isto tako umjesto voća može se poslužiti i neka od sezonskih povrtnih salata ili neka kisela salata. Svježe salate se mogu obogatiti maslinovim uljem i limunom. Nakon toga je poželjno napraviti pauzu, kako bi se umanjio osjećaj gladi, te se na taj način spriječilo prejedanje, a to vrijeme može se iskoristiti za obavljanje akšam namaza.
Namirnice za Iftar
U toku iftara potrebno je konzumirati hranu koja će organizmu brzo vratiti energiju nakon dugo perioda posta i iscrpljenosti, te se nakon pauze može pojesti domaća supa ili čorba poput begove, tarhane, povrtne čorbe, pileće bistre supe, paradajz čorbe, sve po preferencijama postača.
Jela koja se služe kao glavni dio iftara treba da budu lahko svarljiva, ona koja se probavljaju u roku od par sati, a to su jela na bazi žitarica, voća i povrća. Neka od tih jela su: različite pite (u ograničenim količinama), mahune s pavlakom, pečene paprike sa pavlakom, bulgur ili geršlo, bamnja sa povrćem, bosanski lonac s manje mesa, đuveč, sataraš i slično. Važno je da hrana koja se konzumira brzo vraća potrebnu energiju, ali i doprinosi unosu potrebnih vitamina i minerala u tijelo.
Desert Tokom Ramazana
Kad je u pitanju konzumiranje deserta, preporučeno je da to budu oni u kojima nema dodatih šećera, te je potrebno preferirati deserte na bazi voća, bilo da se radi o svježem ili sušenom voću.
Preporuke za Zdravu Ishranu Tokom Ramazana
U toku Ramazana preporučljivo je smanjiti upotrebu: nezdrave masnoće, kolača sa visokim sadržajem masnoća, pržene hrane, rafiniranih namirnica, masnih pita. Zamjene za to mogu biti zdravije verzije, a to su prije svega zdrave masti poput djevičanskog maslinovog ulja, kuhana ili pečena hrana, integralni hljeb i peciva, nemasne ili umjereno masne pite, sve vrste svježeg, kuhanog ili pečenog povrća.
Zaključak
Post jeste sastavni dio divne vjere Islam, ali sada je i nauka bacila novo svjetlo na njegovu važnost sa aspekta usporavanja starenja, optimalnog zdravlja i optimizaciju imunološkog sistema. Neka nam ovaj Ramazan bude prekratnica u kojem ćemo u potpunosti iz upotrebe isključiti konzumiranje onoga što je loše za naš organizam, te na taj način biti korak naprijed do postizanja boljeg zdravlja.
Donesite pravu odluku već danas!
Napravite prvi korak prema zdravijem i sretnijem životu, ne čekajte više! Kontaktirajte nas danas i zajedno ćemo kreirati plan ishrane koji je prilagođen upravo vama i vašim potrebama.
Popunite kontakt formu ili nas nazovite – vaše putovanje prema boljem zdravlju počinje ovdje! Naša stručna podrška i personalizirani planovi ishrane pomoći će vam da postignete svoje ciljeve.
Kontaktirajte nas putem emaila na info@nutritvibe.ba ili nas pozovite na 062 / 927-463.
Također nas možete posjetiti na adresi Mehmedalije Maka Dizdara bb, PZC Stupine PP 38/P. Radujemo se vašem javljanju!
